Actinotaenium phymatosporumFoto © Marien van Westen

Actinotaenium phymatosporum. Let op de twee asteroide-stelloide chloroplasten die elk een bolvormige pyrenoide insluiten.

Celafmetingen (L x B): 33 x 15 µm

 

 

Sieralg van de maand
oktober 2011

Actinotaenium phymatosporum

Actinotaenium phymatosporum (in de meeste flora's opgenomen als Penium phymatosporum) kan heel makkelijk verward worden met Actinotaenium spinospermum (Penium spinospermum). Beide soorten worden gekenmerkt door kleine celafmetingen en een zwak gestreepte celwand (vaak is de streping niet of nauwelijks zichtbaar). Feitelijk bestaan de strepen uit lengterijen van dicht opeenstaande celwandporen die beter te onderscheiden zijn naarmate de poren sterker gemarkeerd zijn door propjes uitgescheiden celmateriaal. Vanwege de aard van deze celwandsculptuur zijn beide bovengenoemde soorten overgebracht van het geslacht Penium naar het geslacht Actinotaenium (Kouwets & Coesel 1984). De vegetatieve cellen van A. phymatosporum zijn wat langer dan die van A. spinospermum, maar het belangrijkste verschil zit in de vorm van de zygospore: onregelmatig rechthoekig bij A. phymatosporum tegenover min of meer bolvormig bij A. spinospermum. In Nederland is A. phymatosporum bekend van zure, oligo-mesotrofe, ondiepe poeltjes. Zygosporen worden maar zelden gevonden.

Actinotaenium phymatosporum, dode, lege cel.foto © Marien van Westen

Dode, lege cel van A. phymatosporum. Let op de zwakke streping van de celwand.

literatuur:

Kouwets, F.A.C. & Coesel, P.F.M., 1984. Taxonomic revision of the conjugatophycean family Peniacae on the basis of cell wall ultrastructure. — Journal of Phycology 20: 555- 562.

Actinotaenium phymatosporum, SEM-foto'smouse-over foto's Hanny Kooijman – van Blokland, © IBED

SEM-foto van A. phymatosporum. Let op de lengteseries van celwandporen.

Mouse-over: Detail van een celtop waarop te zien is dat de meerderheid van de poren gemarkeerd wordt door uitgescheiden celmateriaal.

Actinotaenium phymatosporum, zygosporemouse-over foto's © Marien van Westen

Zygospore van A. phymatosporum. Let op de onregelmatige vorm, met afgeronde, konische uitstulpingen.