Cosmarium monomazum. Let op de min of meer circulaire celvorm en de gekartelde omtrek veroorzaakt door een intramarginale wrattenserie.

Celafmetingen (L x B): 33 x 35 µm

Lege cel van C. monomazum die, behalve de intramarginale wratten, een centrale ornamentatie laat zien die karakteristiek is voor de varieteit polymazum, namelijk een knobbel net boven de isthmus en een transversale serie van drie (in dit geval samengestelde) knobbels in het centrum.

 

 

Sieralg van de maand
mei 2020

Cosmarium monomazum

Cellen van C. monomazum zijn middelmatig groot en ongeveer circulair in omtrek. De soort wordt primair gekenmerkt door twee series uitgerande wratten die zich uitstrekken over top en laterale zijden van de semicellen. Deze wrattenseries zijn vooral goed te zien in top- en zij-aanzicht van de cel. De bekendste varieteit, te weten var. polymazum, wordt gekenmerkt door een bijkomende ornamentatie bestaande uit een knobbel net boven de isthmus alsmede een drietal (veelal samengestelde) knobbels in een transversale serie middenop de semicel. Nederlandse vondsten van C. monomazum var. polymazum zijn slechts bekend uit enkele oligo-mesotrofe vennen, daterend uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Cel van C. monomazum die goed the intramarginale series van uitgerande wratten te zien geeft.

Semicel van C. monomazum var. polymazum in top-aanzicht waarop de beide wrattenseries zijn te zien die zich, net binnen de zijranden, over de top uitstrekken.


Foto © Jan Šťastný (van Iers materiaal)

SEM-foto van C. monomazum var. polymazum.