Vegetatieve cel van Spirotaenia diplohelica. Let op de twee spiraliserende chloroplastbanden die aan de celuiteinden samenkomen in een roodachtig gekleurd kapje.

Cel-afmetingen (L x B): 37 x 7 µm

 

 

Sieralg van de maand
april 2019

Spirotaenia diplohelica

Zoals de naam al aangeeft, wordt Spirotaenia diplohelica gekenmerkt door een chloroplast in de vorm van een dubbele helix. Feitelijk bestaat de chloroplast uit twee spiraliserende, wandstandige banden die aan de celpolen fuseren tot een roodachtig gekleurd kapje. De bolvormige zygospore is voorzien van transparante, konische uitsteeksels en wijkt daarmee af van alle andere bekende sieralgzygosporen (Coesel et al. 2017). In Nederland is Spirotaenia diplohelica betrekkelijk zeldzaam in zure, oligotrofe vennen en veenpoeltjes. Zygosporen zijn alleen bekend vanuit naburig Vlaanderen.

Literatuur:
Coesel, P.F.M., Vanhoof, A & Meesters, J., 2007. Zygospore morphology in the conjugating green alga Spirotaenia diplohelica. — Phytotaxa 329: 284-288.

Jonge zygospore van Spirotaenia diplohelica met aanklevende restanten van de gametangiumcellen.

Oudere zygospore van Spirotaenia diplohelica. Let op de konische, transparante uitsteeksels, overdekt door een hyaliene membraan.