Staurastrum monticulosum. Let op de enigszins trapeziumvormige semicellen met gepaarde stekels op de laterale hoeken en bij de top.

Celafmetingen (L x B, inclusief stekels): ca 50 x 42 µm.

Cel van St. monticulosum waarbij de semicellen eerder zeshoekig dan trapeziumvormig in omtrek zijn. Let op de semicellobben met een verticaal paar stekels op de laterale hoeken en een horizontaal paar aan de top.

 

 

Sieralg van de maand
januari 2021

Staurastrum monticulosum

St. monticulosum behoort tot een groep van driestralige Staurastra, gekenmerkt door een celwandornamentatie in de vorm van zowel stekels als kleine granula. De celsinus is vanuit zijn top wijd geopend en de semicellen zijn enigszins trapeziumvormig tot zeshoekig in omtrek. De laterale hoeken zijn afgeknot en gemarkeerd door een tweetal stekels die in hetzelfde verticale vlak liggen. Aan de top van elke lob bevindt zich een paar soortgelijke stekels, maar nu gerangschikt in een horizontal vlak en wat verder uiteenstaand. Voor het overige is de celwand voorzien van een wisselend aantal spitse korreltjes, in concentrische series rond de hoeken gerangschikt. In Nederland is St. monticulosum een zeldzame soort van oligo-mesotrofe habitats.

Lege cel van St. monticulosum op de lobben waarvan concentrische series celwandgranula zijn te zien.