Celafmetingen (lg x br): ca 20 x 50 µm

 

 

sieralg van de maand
augustus 2003

Desmidium swartzii

Desmidium* behoort tot de groep van filamenteuze sieralggenera die gekenmerkt wordt door een tamelijk hecht onderling celverband: pas bij flinke mechanische druk vallen de draden in brokstukken uiteen. Vanuit Nederland is een viertal soorten bekend waarvan Desmidium swartzii de meest algemene is (voorkomend in vennen en veenpoelen). De afgeplatte cellen zijn bij deze soort in top-aanzicht driehoekig. Bij celdeling blijven de dochtercellen door middel van kitstof aan elkaar vastzitten zodat de draad in lengte toeneemt. Opmerkelijk is voorts de torsie in de celdraden, zich uitend in een geleidelijke positieverschuiving van  de naar de waarnemer gerichte cellob.

Bij geslachtelijke voortplanting blijken (nagenoeg) alle cellen in de gepaarde filamenten hormonaal geactiveerd te worden, resulterend in een serie zygosporen die de lege celdraden aaneenkoppelen.

Uiteengerukte draad van Desmidium swartzii. Gekantelde losse cellen tonen hun driehoekige top-aanzicht

* Uit de genusnaam Desmidium - afgeleid van het griekse woord 'desmos' (= band, ketting, of verbinding)- is waarschijnlijk de familienaam Desmidiaceae voortgekomen.