Euastrum binale var. gutwinskii. Let op de globaal pyramidale omtrek van de semicel en de wijde, V-vormige apicale inkeping.

Celafmetingen L x B): ca 25 x 20 µm

 


sieralg van de maand
mei 2009

Euastrum binale

Euastrum binale, in het bijzonder de variëteit gutwinskii, is een van de meest algemene sieralgsoorten in zure vennen en hoogveenpoeltjes. Ondanks de geringe afmetingen en de afwezigheid van in het oog springende celwandornamentatie is deze soort toch gemakkelijk te herkennen. De semicellen zijn trapeziumvormig-pyramidaal in omtrek, met een iets dilaterende top die gemarkeerd wordt door puntige hoeken en een wijde, ondiepe, V-vormige mediane inkeping. Var. gutwinski onderscheidt zich van de nominate variëteit door de aanwezigheid van een extra laterale lob tussen de basale en de apicale lob. Zygosporen worden slechts incidenteel waargenomen.

 

Dichotypische cel van Eu. binale. Terwijl de bovenste semicel in vorm overeenkomt met de nominate variëteit, lijkt de onderste meer op die van var. gutwinskii.

Zygospore van Eu. binale (var. gutwinskii).

SEM-foto van Eu. binale var. gutwinskii waarop onder meer te zien dat de celwand rondom het enigszins opgeblazen semicelcentrum gescrobiculeerd is (mouse-over).