sieralg van de maand
augustus 2005

Mesotaenium caldariorum

De meeste Mesotaenium-soorten zijn onderling lastig te onderscheiden, maar M. caldariorum kan gemakkelijk worden herkend aan de conisch toelopende celuiteinden. Zoals veel andere vertegenwoordigers van de Fam. Mesotaeniaceae is de soort vooral te verwachten in efemere poeltjes, dus standplaatsen die afwisselend uitdrogen en weer onder water komen te staan. M. caldariorum werd pas kort geleden door Henk Schulp voor het eerst in Nederland ontdekt. Vermoedelijk is ze echter niet zo zeldzaam als verondersteld, omdat de desbetreffende habitat vroeger niet specifiek op Desmidiaceae werd onderzocht en de soort, als sieralg, gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien.


Cel van Mesoataenium caldariorum met een enkele, plaatvormige chloroplast. Let op de abrupt versmalde, enigszins conisch toelopende celuiteinden.

Cel-afmetingen  (L x B):  35 x 12 µmPopulatie van M. caldariorum (tezamen met een chlorococcale algensoort) zoals aangetroffen in een slijmerige, groene aanslag op een regenpijp (in Spijkenisse).