Cel van P. polymorphum waaraan een gordelband en de karakteristieke, fijne lengtestreping van de celwand zijn te onderscheiden.

Celafmetingen (L x B): ca 60 x 25 µm

 

 


sieralg van de maand
januari 2010

Penium polymorphum

Penium polymorphum wordt gekenmerkt door cylindrisch-ovale cellen en een celwand die voorzien is van dicht opeenstaande, fijne lengtestrepen. Zoals bij alle Penium-soorten zijn meestal een of meer gordelbanden te onderscheiden. De chloroplasten vertonen een aantal scherp gemarkeerde longitudinale lijsten en doorgaans een enkele centrale pyrenoide. In centraal Europa komt P. polymorphum tamelijk algemeen voor in zure, oligotrofe hoogveenpoeltjes. Vanuit Nederland is hij tot nu toe niet bekend, maar wel vanuit naburig België en Duitsland, dus toekomstige vondsten alhier (Drenthe?) zijn niet uit te sluiten.

 

Een andere cel van P. polymorphum, zonder duidelijke gordelband.

Penium polymorphum
Foto © Koos Meesters

Cel van P. polymorphum met twee gordelbanden.

SEM-foto van een cel van P. polymorphum met twee gordelbanden. Nabij de toppen gaat de lengtestreping op de celwand vrij abrupt over in een netwerk van anastomoserende, korte, onregelmatige strepen.

Detail van de middenregio van de cel waarop de striae te zien zijn als scherpe lijsten. Let op het mazige uiterlijk van de celwand ertussenin, kenmerkend voor de familie van de Peniacae.

mouse-over: Detail van de celtop.