Staurastrum pileolatum. Let op de rechthoekige celomtrek, de zeer ondiepe sinus, de concave zijden en de breed afgeronde hoeken.

Celafmetingen ( L x B): 40 x 20 µm

Geconjugeerde cellen van Staurastrum pileolatum met daartussen een bolvormige, gestekelde zygospore.

Staurastrum pileolatum, detail van (een andere) zygospore die voorzien is van twee- en drietandig gevorkte stekels.

 

 

Sieralg van de maand
maart 2017

Staurastrum pileolatum

Staurastrum pileolatum behoort tot een groep Staurastra die gekenmerkt wordt door min of meer cylindervormige cellen die bij de isthmus nauwelijks ingesnoerd zijn*. Semicellen bij St. pileolatum zijn ongeveer rechthoekig in omtrek, met concave laterale zijden, een sterk ingebochte apex en breed afgeronde hoeken. De celwandornamentatie bestaat uit (uitgerande) wratten, gesitueerd in een ring boven de isthmus en in een aantal concentrische series rond de apicale hoeken. De zygosporen zijn bolvormig en voorzien van forse, twee- of drietandig gevorkte stekels**. St. pileolatum is voornamelijk te vinden in relatief koude bergstreken. In Nederland is de soort pas zeer recent ontdekt, allereerst in Drenthe**, maar daarna ook in Noord Brabant.

* ook wel gerekend tot een apart geslacht, Cylindriastrum (Palamar-Mordvintseva 1976)
** zie: Van Westen, M., 2015. Taxonomic notes on desmids from the Netherlands. — Phytotaxa 238: 230-242.

Lege semicel van St. pileolatum in top-aanzicht die een triradiate configuratie te zien geeft (met ietwat uitgetrokken apicale hoeken).

Dezelfde lege semicel van St. pileolatum in isthmus-aanzicht waaraan duidelijk de krans van geprononceerde wratten rondom de semicelbasis is te zien.

Lege cel van Staurastrum pileolatum in front-aanzicht waarop de celwandornamentatie zichtbaar is in de vorm van een basale krans bij de isthmus en een aantal concentrische series rondom de apicale hoeken.