Cel van Staurastrum teliferum in front-aanzicht. Let op de ellipsvormige omtrek van de semicellen en de tamelijk gelijkmatig verspreide, relatief forse stekels.

Celafmetingen (L x B, exclusief stekels): 38 x 30 µm

 

 

Sieralg van de maand
juli 2013

Staurastrum teliferum

S. teliferum is een middelgrote, driestralige, bestekelde Staurastrum-soort die wel wat lijkt op S. hystrix (sieralg van juni 2010). In tegenstelling tot laatstgenoemde soort zijn de stekels in hun positionering niet beperkt tot de uiteinden van de semicellobben, maar komen ze ook elders op de flanken voor. Voorts zijn de semicellen in front-aanzicht eerder ellipsvormig dan oblong-rechthoekig in omtrek. In top-aanzicht zijn de semicellen driehoekig met zwak concave zijden en breed afgeronde hoeken. In Nederland komt S. teliferum verspreid voor in zure, oligo-mesotrofe vennen en hoogveenpoeltjes. Zygosporen werden pas zeer recent voor het eerst in Nederland aangetroffen, namelijk in het Winkelsven bij Oisterwijk, alwaar vrij  talrijk aanwezig.

Cel van S. teliferum in achteraanzicht waarop te zien is dat het uiterste midden van de semicelflanken stekelloos is.

Cel van S. teliferum in top-aanzicht. Let op de furcoide chloroplast en de verdeling van de stekels.

Lege semicel van S. teliferum in top-aanzicht waarop een patroon van celwandporen is te zien.

Bolvormige, gestekelde zygospore van S. teliferum. In rijpe toestand zijn de (aanvankelijk enkelvoudige) stekels aan de top gevorkt.