Cel van Tortitaenia obscura met schroefvormig gewonden chloroplastlijsten. De uiteinden van de chloroplast, bij de celpolen, zijn zwak rood gekleurd.

Cel-afmetingen (L x B): ca 110 x 20 µm

 


sieralg van de maand
augustus 2004

Tortitaenia obscura

Het geslacht Tortitaenia is pas tamelijk recent door Brook (1997, 1998) afgespitst van het geslacht Spirotaenia, op grond van een andere chloroplaststuktuur. Terwijl de chloroplast van Spirotaenia de vorm heeft van een wandstandige spiraalvormige band, is er bij Tortitaenia sprake van een centrale spoel waarop een aantal schroefvormig verlopende lijsten geplaatst is. De pyrenoiden, relatief groot en gering in aantal, bevinden zich in de centrale spoel en zijn dan ook slechts te zien in optische doorsnede van de cel.

Tortitaenia obscura (synoniem: Spirotaenia obscura), de bekendste vertegenwoordiger van het genus, is in Nederland in zwak zure vennetjes en trilveentjes niet zeldzaam.


Literatuur

Brook, A.J., 1997. The proposed establishment of a new desmid genus Polytaenia, previously the sub-genus Polytaenia of the genus Spirotaenia, and a description of a new species, P. luetkemuelleri. — Quekett Journal of Microscopy 38: 7-14.

Brook, A.J., 1998. Tortitaenia nom.nov. pro Polytaenia Brook, a name of a genus of saccoderm desmids — Quekett Journal of Microscopy 38: 146.