Xanthidium octocorne. Elk van de acht hoeken is voorzien van een lange stekel. Merk ook op dat de isthmus sterk is verlengd.

Celafmetingen (L x B, inclusief stekels): ca 35 x 30 µm

 

 


sieralg van de maand
augustus 2008

Xanthidium octocorne

Vroeger werd deze soort tot het genus Arthrodesmus 1 gerekend. Aangezien de genusnaam Arthrodesmus Ralfs ongeldig is gebleken 2, wordt de soort in kwestie nu meestal in het genus Xanthidium ondergebracht 3. Omdat sommige kenmerken van dat genus (zoals een geornamenteerde middenopzwelling van de semicel) ontbreken, onderscheidde Compère 4

voor deze en enkele verwante soorten een afzonderlijk genus, Octacanthium. In de praktijk echter wordt laatstgenoemde naam maar zelden gehanteerd.Xanthidium octocorne, zogenoemd vanwege de achthoekige cellen, kan nauwelijk met andere soorten verward worden. In ons land komt hij tamelijk algemeen voor in oligo-mesotrofe vennen, minder vaak in laagveenpoeltjes. Zygosporen worden slechts zeer incidenteel waargenomen.

Literatuur

  1. West, W. & West, G.S., 1912: A Monograph of the British Desmidiaceae. Vol. IV. — Ray Society, London.

  2. Compère, P., 1976: The typification of the genus name Arthrodesmus (Algae-Chlorophyta). — Taxon 25: 359-360.

  3. Coesel, P.F.M. & Meesters, J., 2007: Desmids of the Lowlands. — KNNV Publishing, Zeist.

  4. Compère, P., 1996: Octacanthium (Hansgirg) Compère, a new generic name in the Desmidiaceae. — Nova Hedwigia, Beiheft 112: 501-507.

 

Zygospore van Xanthidium octocorne