Vegetatieve cel van Gonatozygon brebissonii. Let op de fijnkorrelige celwand en op de axiale, plaatvormige chloroplasten (hier voorzien van een mediane, longitudinale verdikkingslijst en een tweetal pyrenoiden)

Celafmetingen (L x B): 115 x 8 µm

 


sieralg van de maand
september 2009

Gonatozygon brebissonii

In tegenstelling tot Gonatozygon monotaenium lopen de cellen van G. brebissonii vanuit het midden vrij geleidelijk toe naar de toppen en zijn ze dus eerder spoelvormig dan cylindrisch van vorm. Bovendien vertonen ze doorgaans een tamelijk abrupte versmalling vlak onder de afgeknotte uiteinden, resulterend in enigszins kopvormige toppen. De wand van de vegetatieve cel is bezet met fijne afgeronde of spitse korreltjes, maar zygosporen (slechts zelden aangetroffen) hebben een volmaakt gladde wand. G. brebissonii wordt in ons land vrij regelmatig aangetroffen in diverse mesotrofe, zwak zure tot neutrale poeltjes.

Een andere, wat slankere cel van G. brebissonii

Gonatozygon brebissoniiFoto © Marien van Westen

Een vrij gedrongen cel van G. brebissonii kort na deling. De semicel rechtsonder vertoont een wat smaller segment grenzend aan de plek van deling, op te vatten als een gordelband.

Gonatozygon brebissonii, zygosporeFoto © Henk Schulp

Zygospore van G. brebissonii