Cosmarium pericymatium Foto © Henk Schulp

Cel van Cosmarium pericymatium gekenmerkt door half-ellipsvormige semicellen met een ongelijk gegolfde rand en een stelloide chloroplast.

Celafmetingen (L x B): 40 x 25 µm

 

 

Sieralg van de maand
november 2005

Cosmarium pericymatium

Cosmarium pericymatium behoort tot de kleine groep van sieralgsoorten die lange perioden van sterke uitdroging kan overleven (Brook 2001). Door de gedrongen celvorm (met een in verhouding tot de celinhoud geringe oppervlakte) en de dikke celwand wordt het vochtverlies door verdamping beperkt. In top-aanzicht zijn de cellen breed elliptisch tot bijna cirkelrond en op het eerste gezicht lijken ze vaak gladwandig, waardoor ze doen denken aan die van een of andere Actinotaenium-soort. Bij nadere inspectie echter blijken de half-ellipsvormige semicellen aan de randen zwak en ongelijk gegolfd. De mate van celwandsculpturering is variabel. Gewoonlijk kan in het topgedeelte van de semicel een aantal afgevlakte knobbels worden onderscheiden en aan de basis een ring van longitudinale smalle plooien. Afhankelijk van celgrootte, celvorm en geprononceerdheid van de celwandsculptuur wordt een aantal variëteiten oderscheiden waarvan de taxonomische betekenis echter discutabel is.

C. pericymatium is beschreven vanuit natte moskussens en ondiepe regenpoeltjes, maar ook van tuinornamenten die (in holtes) periodiek water houden. In Nederland is de soort pas in 2004 voor het eerst ondekt, namelijk door Henk Schulp, tussen mos in een kuiltje van een beeldengroep in Diergaarde Blijdorp.

Literatuur

Brook, A.J., 2001. The drought-resistant desmid, Cosmarium pericymatium Nordstedt, and a description of the new var. corrugatum. — Quekett Journal of Microscopy 39: 127-132.

Top-aanzicht van een C. pericymatium-cel dat een breed ellipsvormige omtrek en een stelloide chloroplast te zien geeft.

Cel van Cosmarium pericymatium in respectievelijk front-aanzicht en zij-aanzicht.

empty cell mouse-over foto's © Koos Meesters

Lege semicel van C. pericymatium met in het topgedeelte een aantal verspreide, afgevlakte knobbels en aan de basis een krans van longitudinale, smalle plooien.

SEM-foto van C. pericymatium in front-anzicht.

SEM-foto van C. pericymatium in top-aanzicht.