Nieuws uit de winterbijeenkomst van 22 februari 2003

  • In Gorteria is recentelijk een artikeltje van Peter verschenen over zeldzame sieralgsoorten in Het Hol, een uitvloeisel van onze eerste excursie, zomer 2000. Overdrukken van dit artikel zijn nog beschikbaar. Een meer ecologisch georiënteerd artikel, geschreven samen met Bart, naar aanleiding van diezelfde excursie zal binnenkort verschijnen in Stratiotes (het periodiek van de Plantensociologische Kring Nederland).

  • De excursie naar de Westbroekse Zodden, zomer 2002, was ondanks het wat minder mooie weer zeer geslaagd, al geven de resultaten (evenmin als die van de Oisterwijk-excursie in 2001) niet direct aanleiding tot een wetenschappelijke publikatie.

  • Excursiedoel zomer 2003: Bart heeft Natuurmonumenten bereid gevonden voor ons een excursie in De Wieden te organiseren. Dit naar aanleiding van de vondst (door Bart en diens vader) van enkele buitengewoon zeldzame en tot de verbeelding spreken soorten (Micrasterias pinnatifida en Cosmarium tesselatum). Gepoogd zal worden de excursie te houden op 10 of 11 juni as.

  • Door Peter en Koos is een artikel geschreven over een door Koos in de Kennemerduinen aangetroffen onbekende, keleine, gladwandige Cosmarium-soort. In het artikel (aangeboden aan Algological Studies) wordt de soort als nieuw voor de wetenschap beschreven onder de naam Cosmarium woloszynskae.

  • Vers van de pers is een populariserend stukje van Henk Schulp in het blad van het Zuid-Hollands Landschap (aflevering 1/2003) verschenen. Het met fraaie foto’s geïllustreerde artikel, tot stand gekomen op initiatief van Mieneke, gaat over (sier)algen in enkele plasjes in Voornes Duin en zal (evenals het vorig jaar door Frans Roefs voor het Brabants Landschap geschreven artikel) hopelijk bijdragen aan de landelijke bekendheid van sieralgen en de betekenis die deze microörganismen kunnen hebben voor het natuurbeheer.

  • Buro Koeman en Bijkerk (Ronald/Ina)) gaat komend jaar weer een aantal Drentse vennen op hun sieralgenflora inventariseren en evalueren. Koos heeft afgelopen jaar (voor AquaSense) iets vergelijkbaars gedaan met een aantal vennen bij Valkenswaard (zowel op basis van recente als historische monsters) en zal mogelijk het komend jaar vanuit zijn sieralgenspecialisatie betrokken zijn bij een reconstructie van de oeverlanden van de Amstelveense Poel. Evenzo is Henk Schulp ingeschakeld door Staatsbosbeheer bij een sieralgeninventarisatie van duinplasjes op Texel. 

  • Het Natuurmuseum Tilburg presenteert momenteel een fotowand van ‘opgeblazen’ sieralgfoto’s, aangeleverd door Frans Roefs.

  • Frans Kouwets, sinds 1oktober 2002 zich bij het RIZA specialiserend in diatomeeën, zal ook vanuit zíjn werkkring de schijnwerpers meer op de sieralgen proberen te richten opdat deze evenals de diatomeeën betrokken zullen worden in de Europese Kaderrichtlijn Water. Vooralsnog moeten zijn activiteiten op het gebied van sieralgen (met name zijn bijdrage aan een sieralgendeel van de Süsswasserflora von Mitteleuropa) zich in zijn vrije tijd afspelen.

  • Ton heeft, evenals Peter en Frans, afgelopen juni op een groenwiersymposium in Slowakije een verhaal gehouden over taxonomisch problematische sieralgsoorten. Het blauwwierdeel van een door hem te schrijven Nederlandse zoetwater-planktonalgenflora is nu nagenoeg gereed (ligt al deels bij de uitgever). Daarna komen de groenwieren aan bod. Van de door hem als nieuw voor de wetenschap ontdekte sieralgsoorten Staurastrum bloklandiae en Staurastrum hollandicum zijn nieuwe vindplaatsen vastgesteld.

  • De website www.desmids.nl mag zich verheugen in een almaar groeiende belangstelling (momenteel per maand zo’n duizend bezoekers uit meer dan 20 verschillende landen). Dit is grotendeels de verdienste van Kees, artistiek en moreel gesteund door Wim van Egmond. Vooral het fenomeen ‘sieralg van de maand’ blijkt garant te staan voor periodiek terugkerend bezoek. Inmiddels staat er zoveel informatie op de site dat uitbreiding van de capaciteit (van 10 naar 25 Mb) aangevraagd zal worden. Desgevraagd benadrukt Peter dat de site in eerste instantie gericht blijft op amateur-microscopisten, al kan hij het niet laten hier en daar wat diepgang aan te brengen die de site ook voor ‘professionals’ aantrekkelijk maakt. Ten behoeve van de beginners blijkt overigens nog duidelijk behoefte aan een eenvoudige, overzichtelijk sleutel die naar de meest algemene genera voert. Wim van Egmond is hier al enige tijd mee bezig en belooft een dergelijke sleutel in de loop van het  jaar te presenteren.